RX-220

1989 - Novosoft

ügyességi, mászkálós

Forrás:
Enterpress 1991/1.

Enterprise

Az RX-220 - ha skatulyázni szeretnénk eme játékot - a mászkálós játékok közé tartozik. Grafikusként természetesen mindig a grafikát helyezem előtérbe, így itt is meg kell hogy említsek néhány kifogást. A sprite-ok közül például a játékos által mozgatandó robot nem nyerte meg a tetszésemet. Viszont van a játékban néhány nagyon profi módon megrajzolt részlet is. Ezek közé tartozik például a téglafal. A játék az azonos című CPC verzió konverziója. A menüből ugyan eltüntették a kiadó Microdis nevét, de a pontszámtáblában már benne maradt... A grafika ugyanaz mint CPC-n, csak más színben pompázik, az eredeti - igencsak borzalmas - zenét viszont valami értelmesebbre cserélte a Novosoft.

Ennyi bevezető után térjünk rá magára a játékra! A betöltés után egy dallamos muzsika csendül fel, s közben olvashatunk a játék céljáról egy scroll segítségével: "RX 220-nak 15 szétszórtan elhelyezett energiamodult kell összeszednie ellenséges környezetben." (Vajon kinek kell még? Talán a szomszéd öregasszonynak? Vagy talán a csernobili reaktor egyik munkatársának?) Ha végigolvastuk ezt a hasznos információkat nyújtó mondatot, valamint megtudtuk azt is, hogy a játék 1989 novemberében készült, akkor már indulhatunk is. A tűzgomb illetve a [SPACE] megnyomásával indíthatjuk a játékot. Az irányítás külső vagy belső botkormánnyal, valamint az [A], [O], [P], [Q], [SPACE] billentyűkkel történik.
A játék célját már tudjuk, és a térkép segítségével már könnyen végig is játszhatjuk. De néhány jótanács mindig jól jön! Ellenfeleinket lövéssel semmisíthetjük meg (általában több lövés kell), de ettől csökken az energiánk. Néhány modul felvételekor a térképen jelölt falak illetve a talaj megnyílhat, valamint a falak néhány helyen kapcsolók segítségével omlanak le. Természetesen ez is jelölve van a térképen.
Ha összeszedtük az összes modult, gépünk gratulál nekünk, hogy nagyon ügyesek vagyunk, mivel sikerült összeszednünk az összes modult, és visszajutottunk a földre. (Miért, eljöttünk onnan egyáltalán?) Majd ismét gratulálnak nekünk, (csak el ne teljünk magunkkal), hogy bejutottunk a legjobbak közé. Ha itt a nevünk beírása után nem nyomjuk meg az ENTER-t, akkor még meg is tapsol minket a számítógép. (Hát igen, aki tud, az tud!)

Térkép

Zene (MP3)