Pacman

2012 - Simon Owen

ügyességi

Enterprise

Amstrad CPC

Újabb keletű Pacman játék vagy ahogy a szerző titulálja: Pacman Emulator. Az Emulátor "titulus" szó szerint értendő: a program az eredeti arcade ROM felhasználásával készült (a játékautomatában ugyanis szintén Z80-as processzor dolgozott)! Az eredeti verziót Simon Owen készítette SAM Coupéra (meg 128K-s Spectrumra), SyX konvertálta át CPC-re. Hiánypótlónak nem gondolnánk a játékot, pedig az, és a szerzők megfogalmazásából már sejthető, miért: a CPC adta lehetőségekhez képest megpróbál a lehető legjobban hasonlítani az eredeti coin-op változatra. Ez szinte tökéletesen sikerült is, a képre tekintve talán nem is egyszerű megmondani, hogy ez melyik változat. Játékélményben, játszhatóságban ugyanazt az élményt adja, mint az eredeti változat!
A konverziót Geco készítette és - "szokás szerint" - sikerült némi pluszt csempészni a programba. A videó RAM a 0-ás lapra kerül rajzolás közben, így jelentős lapozástól szabadult meg a program (CPC memórialapozása nem olyan rugalmas, mint az EP-é). Az eredményjelző rész sárgáról piszkos fehérre cserélve (hogy jobban hasonlítson az arcade változatra).
A program EXOS kompatibilis, legalább 128Kb RAM szükséges. Felismeri a turbós gépet, a hang frekvenciáját a gép sebességétől függően állítja be.

A játék vezérlése:
Int / Ext joystick,
ALT, tűz, 3 ,4: Érme bedobása,
1: 1 játékos mód,
2: 2 játékos mód.

Az ENTER vagy TAB megnyomásával bármikor előhívható menü vezérlése:
ESC: kilépés módosítások mentése nélkül,
TAB: kilépés módosítások mentésével,
SHIFT + számbillentyűk: a nehézségi szint kiválasztása (1-256). A SHIFT nyomvatartása közben be kell billentyűzni a kívánt számot.
SHIFT+bal / jobb: képernyő pozícionálása.

A menüben botkormánnyal állítható opciók:

  • COIN-GAMES: FREE PLAY módban nem kell "virtuális" Coinokat bedobálni a gépbe.
  • LIVES: életek száma (3 vagy 5).
  • BONUS LIFE: jutalomélet 10000, 15000, 20000 pontonként, vagy egyáltalán nem jár.
  • DIFFICULTY: nehézségi szint (NORMAL / HARD).
  • GHOST NAMES: szellemek neve (ORIGINAL / ALTERNATE).