Oh Chute!

2024 - Team Giraffe

ügyességi

Enterprise

Amstrad

Ron Danger kaszkadőr és extrém sportok rajongója. Most épp ejtőernyős ugrásokat szeretne végrehajtani, a legforgalmasabb légterű helyeken. A levegő tele van helikopterekkel, a pilóták igyekeznek elkapni... Rajtad múlik, hogy megmutasd nekik, ki a főnök!
A játék egy 2022-es, Rip Cord című online játék CPC+-ra készült feldolgozása, ami pedig az 1979-es(!) azonos című arcade játék remake-je). Némi hasonlóságot mutat az 1981-es Jupter Lander játékkal. Feladatunk annyi, hogy a fent köröző repülőgépből alkalmas pillanatban kiugorjunk, majd az ejtőernyő kinyitása után a kívánt leszállási pontra irányítsuk magunkat és kényelmes sebességre lassulva földet érjünk. A különböző leszállási területek több kevesebb pontot érnek, attól függően, mennyire könnyen vagy nehezen megközelíthető helyen vannak. (A leszállási helyeket és azok pontértékét a játék indításakor megmutatja a program).
Ha rossz pozícióba (nem sík területre) vagy túl nagy sebességgel (mert túl későn nyitottuk ki az ejtőernyőt) érünk földet, ne adj' isten helikopterrel ütközünk, az természetesen nem tesz jót főhősünk egészségi állapotának: egy életünket elveszítjük. Szintén egy életünk bánja, ha a repülőgépből nem ugrunk ki időben. Magasztosabb cél nincs, mindössze a pontszámgyűjtés. Extra pontot (és csillagot) ér a különösen veszélyes mutatvány, úgymint késői ejtőernyő nyitás vagy a helikopterek veszélyes megközelítése.
A játék indítása előtt négy helyszín közül választhatunk (a jobbra-balra irányokkal), ezek nagyjából a nehézségi szint szerint vannak sorban.

Az Enterprise verziót Geco készítette, és nagyszerűen sikerült! Nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a hardware-sprite-okat használó CPC+ verzió és ugyanolyan gyors is. Az Enterprise-játékok legnagyobb játékképernyőjét láthatjuk a programban! Mindemellett a hangok és a zene is nagyszerűen sikerült.

Irányítás:
A játékot tetszőleges botkormánnyal, vagy az O (balra), P (jobbra), SPACE (tűz) billentyűkkel irányíthatjuk.

Kezelés a menüben:

  • jobbra - balra: nehézségi szint választása,
  • tűz gomb: játék indítása 1 játékos módban,
  • ENTER: játék indítása 2 játékos módban.

Irányítása a játékban:

  • Tűz: kiugrás, ejtőernyő nyitása
    jobbra - balra: irányítás ereszkedés közben (csak az ejtőernyő nyitása után.)
    HOLD: játék szüneteltetése / folytatása
    jobb SHIFT: kilépés a programból (soft RESET nincs, ez használható erre a célra)