Mirror World

1986 - 'a' Studio

űrhajós, lövöldözős

Forrás:
Enterprise Játék

Enterprise

A lövöldözős akciójátékok kategóriájába tartozik, némi furfanggal tarkítva. A program másolás ellen védett kazettán került forgalomba, amiről a betöltéskor a képernyő alján futó felírat is tájékoztat. Bejelentkezés után a képernyőn néhány, a játék irányításával kapcsolatos információ jelenik meg. A játék célja egy 4x4 szektorból álló űrmező, azaz egy védelmi rendszer megtisztítása az idegen támadóktól. A játékot az F1 billentyűvel indíthatod, s a képernyő két részre oszlik, különböző funkciókat ellátva.
Felül mindig az a szektor jelenik meg, ahol éppen harcolsz, alul pedig az űrhajód helyzetére és állapotára vonatkozó adatok láthatók. Az alsó képernyő felosztása a következő:

  1. bal oldalt látható a pontszám (SCORE), a rendelkezésre álló idő (TIME), a lézerfegyver túlmelegedésének foka (OVERHEAT), az aktuális hajó energiája (ENERGY), pajzsának ereje (SHIELD) és a hajók száma (SHIPS: ez kezdetben 3).
  2. jobb oldalon az űrmező térképe helyezkedik el, a szektorok feltüntetésével. Az idegenektől már megszabadított szektor kék színű, a még megszabadításra váró narancssárga, az a terület amelyben az adott pillanatban tartózkodsz, sötétlila. A térkép helyére az F3 billentyűvel odavarázsolhatod a játék elején látható HELP részt, majd az F2-vel újra a térképet teheted láthatóvá.

A joystick segítségével mozoghatsz szektorról szektorra. Van azonban egy, a repülőgép ismert navigációs technikáján alapuló kezelési mód, miszerint ha felfelé szeretnél mozogni, a joysticket lefelé kell húznod és ha lefelé kívánsz menni, akkor felfelé kell mozgatnod a joy-t. A balra- jobbra mozgatásnál az irányok megegyeznek a tényleges mozgatási iránnyal. Most nézzük a felső képernyőt. Az ellenséges hajó valahol a kép tetejének közelében helyezkedik el, a Te lézerfegyvered alul. A '<' és a '>' (vessző és pont) billentyűkkel mozgathatod a lézerfegyvert jobbra-balra, a lövés szögének beállítása a Z és az X billentyűkkel történik. Lőni a SPACE-szel lehet.
S most jön a furfang! Az ellenséges űrhajót csak akkor tudod kilőni, ha a lézersugár a tükrök valamelyikén irányt változtatva talál ja el azt. Minden ellenséges űrhajó kilövése után 50 pontot kapsz és bizonyos űrhajók után még plusz (bonos) pontokat is. Ha sokat használod a lézernyalábot, hamar túlmelegszik a fegyvered. Igaz, gyorsan le is hűl de csak akkor, ha türelmesen vársz, és nem próbálod a túlmelegedett fegyveredet ismételten használni. Hajód energiája két dolog következtében csökkenhet. Az egyik bármilyen tükörről visszaverődött lézersugár által, akár a támadóké, akár a sajátod. A másik, egy ellenséges energiaromboló miatt, amit a térképen egy kör jelez, s lassan haladva bár, de mindig abba a szektorba tart, ahol Te tartózkodsz, s odaérve könyörtelenül fogyasztja (elszívja) az energiádat. Ilyenkor érdemes egy másik szektorban folytatni a harcot, amíg újból utol nem ér az energiaromboló. Hajód védelmére rendelkezésre áll egy pajzs is, amit az ALT billentyűvel kapcsolhatsz be. A játék folyamán bármikor és annyiszor, ahányszor csak tetszik. Ilyenkor először a pajzs fogy el, és csak utána kezd az energia csökkenni. Léteznek bizonyos tükrök, melyekről nem verődik vissza a lézersugár, hanem elnyelik azt, vagy esetleg áthelyezik űrhajódat egy másik szektorba. Tehát van közöttük síktükör, energiát átadó és azt elnyelő tükör, üzemanyagtöltő és transzportáló tükör.
Ha mind a tizenhat szektorban kilőtted a támadót, újabb űrmező védelmére rendel Téged a Földi Védelmi Osztag Parancsnoksága, ahol már szektoronként két támadóval kell megküzdened. A rendelkezésedre álló futamidő, a játék elején 5 és 20 perc közötti lehet, amit a gép véletlenszerűen állit elő. Néhány ellenség kilövése után az aktuális hajó energiája újból a kezdeti szintre töltődik fel. Egy szektor megtisztítása után pedig egy új életet kapsz. A játék addig tart, amíg hajóid vagy időd el nem fogy. Amennyiben olyan jó eredményt értél el, hogy felkerülhetsz a legjobb öt játékos közé, a gép megkérdezi a nevedet. Neved begépelését az ENTER megnyomásával fejezheted be. A játék nagy figyelmet igényel. Ezért ketten is játszhatjátok anélkül, hogy valaki unatkozna, mert míg az egyik játékos az ellenség megsemmisítésére koncentrál, addig a másik figyelhet az energiarombolóra és a pajzsra, s egyben kezelheti a joystick-et is. A program angol és német gépen egyaránt futtatható. Külső joystick-kel azonban nem játszható. Figyelem: a német billentyűzeten a Z billentyű helyett az Y- t kell használnod a lövés szögének beállításához, míg a lézerfegyver balra-jobbra mozgatásához használd a ; és a : billentyűket.

Szótár:
Time: futamidő
Score: pontszám
Overheat: lézerfegyver hőfoka
Energy: energiaszint
Shield: pajzs

Kezelés
HOLD (PAUSE): játék megállítása
JOY: űrhajó mozgatása
SPACE: lövés
'<' , '>': lézerágyú mozgatása
Z, X : lövés szögének állítása

A program megvásárolható volt kazettán 411Ft-ért.