Book of Life

1994 - Orksoft

kaland

Enterprise

A BOOK OF LIFE egy szerepjáték-szerű program. Különböző helyszíneket kell bejárnunk, tárgyakat megtalálnunk, eközben ellenségekkel kell megküzdenünk. A játékot a saját szemszögünkből látjuk. A játék célja, hogy megtaláld az Élet Könyvét (a BOOK OF LIFE ugyanis ezt jelenti). Persze nem a sarkon álló fa tövében fogjuk megtalálni... Útközben sok szörnyet kell leküzdeni, ajtókat kinyitni, sőt vannak jelszóra kinyíló ajtók is. A kérdések bibliai helyekre, személyekre, vonatkoznak. A helyes válaszokat a föld alatti labirintusokban, a helyenként a falon található táblákat elolvasva tudhatjuk meg. A játék irányítása benne van az intróban, de azért jobb, ha részletezem egy kicsit.
Betöltődés után választhatunk, hogy új játékot akarunk-e kezdeni. Most válasszuk ezt, így a játék elején találjuk magunkat. A kép felső részén néha megjelenhet valami szöveg, például, hogy milyen tárgy van a közelünkben, vagy az adott helyszínről valami információ. A játékkép jobb felső sarkában látható az iránytű. Az O gombbal balra, a P-vel jobbra lehet forogni. A Q gomb megnyomására egyet léphetünk előre, ha szabad az út. Ha feljáró-lejáró van előttünk, az ENTER megnyomásával tudunk fel-le mászni.
Ha egy tárgyat találunk, annak neve megjelenik fent a szövegmezőben. Az F1-F4 gombokkal felvehetjük, azaz maximum 4 tárgy lehet nálunk. Az F5-F8 gombokkal lehet használni a tárgyakat. Értelemszerűen az F1-gyel felvett tárgyat az F5-tel, az F2-vel felvettet az F6-tal stb. lehet használni. Például ha van egy kardunk, azt használva ütni fogunk egyet (ezt jelzi is a képen egy "placcsanás") . Ellenségek ellen hatásos! De máshol is, például átvághatjuk magunkat a bokrokon, pókhálón. Található egy harci balta is valahol, ez nagyobbat üt, bár korlátozottabban használható. Ha egy pajzsunk is van, nehezebben tudnak megsebezni az ellenségek (nem kell külön használni, elég, ha csak nálunk van). Hasznos tárgy a térkép, érdemes mindig magunknál tartani. Ennek segítségével nagyon könnyen lehet tájékozódni ! Talán kicsit túl könnyen is... Az ételt csak akkor érdemes megenni, ha nincs teli az energiánk. Ja, az energiát a kép felső részén lévő csík jelzi. Tőle jobbra van egy iránytű.
Alapvetően a játék abból áll, hogy egyre tovább jussunk a helyszíneken. Ehhez ajtókat kell kinyitnunk. Háromféle ajtó van, mindegyikhez más kulcs kell. A legérdekesebb az, amelyiket, ha ki akarjuk nyitni, még válaszolnunk is kell egy kérdésére. Másik feladat, hogy takarékoskodjunk az energiával, és küzdjük le az ellenségeket. Vigyázat, minél tovább jutunk, annál keményebb ellenfeleink lesznek. Van olyan, amelyik ha egy-kétszer megsebez, végünk van... még jó, hogy ki lehet menteni a játékállást.
A PAUSE / HOLD megnyomására előjön egy menü, itt lehet menteni/tölteni. Egyszerre max. 9 kimentett állás lehet, ezekre számokkal lehet hivatkozni. Az I gombra megjelenik a tárgyaink listája.

Tehát ennyi a játék. Úgy gondolom felesleges lenne részletes leírást készíteni, hiszen ez elvenné a játék érdekességét. A kezdéshez egy kis segítség: jegyezzük meg a helyet, ahol vagyunk. Most induljunk el nyugat fele, tehát az iránytű balra mutasson. Menjünk addig, amíg egy sziklasorhoz nem érünk, ekkor induljunk el délre. Valahol egy szikla mellett van egy kulcs. Evvel menjünk vissza a kezdő pozícióra. Nyissuk ki az ajtót... és már van is egy kardunk !
Mint a program készítője, mindenképpen írok pár szót a technikai kivitelezésről. A játék 256 színű, és épp ezért elég rossz felbontású grafikát használ. Azonban ettől függetlenül szép az összhatás - érdemes színes képernyőn megnézni. A sebességre sem lehet panasz, ilyen stílusú játékhoz ez pont elég. Programozási szempontból érdekes a térbeli megjelenítés, a távolabbi dolgok elsötétülése (ezt a lejjebbi szinteken lehet megfigyelni). Látványos, mikor az ellenségek közelednek-távolodnak.
Tehát jó szórakozást a játékhoz!